Templomunk

Ha valaki vonaton halad át Döbröközön, és kinéz az ablakon, az egyik oldalon a lankás dunántúli dombság részét, a Szőlőhegyet, a másik oldalon pedig a Kapos folyó melletti Verbőczi vár maradványait, s a falut láthatja. Ha autóval közelít valaki Döbrököz felé, mindezt egyszerre látja, s talán innen nézve legszebb a település. De akárhonnan is érkezik a látogató, a tájból kimagasló épületen megakad a szeme. Ez az épület a döbröközi római katolikus templom.

A falu központjában található, körülötte fák, tavasszal és nyáron virágok. Mindig van, aki gondozza a kis parkot, mert a döbrököziek szeretik a hatalmas templomukat, büszkék rá.

Döbrököz első templomáról csak a XVIII. század derekáról maradtak fenn adatok. Ezt a templomot, amikor a mait építeni kezdték, 1900-ban úgy bontották el, hogy nem maradt róla se egy rajz, se egy fénykép az utókorra.

A község korábbi plébánosa, Páhy István (1800 - 1868) végrendelet nélkül meghalt, és hagyatékának egyharmada a templomra maradt. Az új neoromán, döbröközi templomot Kirschstein Imre Ágoston, bécsi építész tervezte, akinek tervei szerint épült a Pécsi Székesegyház is.

A templom tervei megsárgult vastag papírtekercseken ma is megvannak a döbröközi plébánia levéltárban.

Bővebben: www.dobrokoz.hu